Förbundet

Förbundet har funnits sedan mitten av 50-talet och är en av Sveriges 18 Frivilliga Försvarsorganisationer. Vi har genom åren utbildat militärer och civila inom Försvarsmaktens personalsektioner och idag har vi ansvaret för att utbilda Hemvärnets bataljonstabers sektion 1 i personaltjänst och krishantering. Försvarets personaltjänstförbund är indelat i fyra regioner med regionala styrelser och verksamhetsprogram. Förbundets centrala adress finner du nedan och våra regioner finner du på fpf.a.se


Vårt uppdrag

Utbildning

FPF har f n uppdrag att utbilda till befattningar inom Hemvärnets bataljoner, sektion 1, d v s FältpastorChefen Sektion 1 och Personalvårdsbefäl.
FPF är avtalsskrivande organisation.
FPF föreningar har uppdrag att till sina medlemmar ge information och utbildning som anknyter till förbundet närliggande verksamhet.

Rekrytering

FPF har f n uppdrag att till Hemvärnets bataljoner grundrekrytera till befattningarna CS1 och PV-befäl vid sektion 1.
FPF rekryterar instruktörer till sina utbildningar.
FPF föreningar har uppdrag att rekrytera medlemmar för att sprida kunskap om FM, öka folkförankringen och stödja förbundet i grunduppdraget.

Försvarsinformation

FPF och dess föreningar har uppdrag att vid varje mötestillfälle och andra sammankomster informera om FM.

 

FPF historik

Under åren 1939-1945 fanns intresse att på frivillig väg göra en insats för Sveriges försvar. Att få utbildning inom sina specialområden växte efter kriget och speciellt för personalvårdare, vilka så småningom bildade Förbundet för Personalvårdsutbildning inom Försvaret. Förbundet bildades den 14 januari 1955. Tre år innan hade Övre Norrlands Personalvårdsförening bildats. Så småningom omfattade utbildningen hela personaltjänsten och 1964 ändrades namnet till Försvarets Personaltjänstförbund.

Förbundet är avtalsskrivande organisation.

Förutom att utbilda Personalbefäl och Personalvårdsbefäl har förbundet uppdrag att utbilda Fältpastorer.

Mer om förbundets historia finns att läsa i Med facklor och svärd i frivilligförsvarets tjänst – Försvarets Personaltjänstförbund 1955 – 2005, som författats av Björn Lindquist och Carl-Axel Pearson.

Samverkan

Förutom det samarbete FPF har med Försvarsmakten och uppdrag åt Hemvärnet samverkar vi på olika sätt med FFO, frivilliga försvarsorganisationer. Ett sådant är samverkan med Fältartisterna, www.faltartisterna.se.

Vi samverkar också med andra ideella och frivilligorganisationer. FPF har många medlemmar som varit eller är aktivt tjänstgörande i utlandstjänst i olika former. Många av dessa är även medlemmar i Svenska Veterandförbundet Fredsbaskrarna, SVF, en frivillig organisation som vi samverkar med. www.sverigesveteranforbund.se. VRR, Veteranstöd Rapid Reaction, är en förening för stödjande av utlandsveteraner på olika sätt. FPF samverkar med dem och många är medlemmar i FPF. www.vrr.nu. Svenska soldathemsförbundet är en ideell organisation som har soldathem på många platser i Sverige. FPF samverkar på olika sätt med dessa. www.soldathem.org. Vårsta Diakoni är en ideell stiftelse som bl a bedriver utbildning inom krisstöd. Med Vårsta Diakoni och dess Resurscentrum i Härnösand har FPF under ett antal år haft samverkan vad beträffar utbildning av instruktörer för krisstödsutbildningarna. www.varsta.se